Brytyjczycy pomagają Chińczykom w pracach nad zastępnikiem mleka dla pand
4 września 2013, 17:56Naukowcy z Glasgow pomagają Chińczykom opracować sztuczne mleko dla porzuconych lub osieroconych pand.
Grafen zwiększa wytrzymałość metali
27 sierpnia 2013, 10:29Wśród wielu niezwykłych właściwości grafenu jest jego olbrzymia wytrzymałość na rozciąganie. Wynosi ona 130 gigapaskali, co oznacza, że jest 200-krotnie wyższa niż w przypadku stali
Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego
19 sierpnia 2013, 10:41Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.
Anorektyczki są ponadprzeciętnie autystyczne
8 sierpnia 2013, 06:28W porównaniu do zdrowych rówieśnic, dziewczęta z anoreksją mają więcej cech autystycznych. Są również ponadprzeciętnie zainteresowane systemami, czyli uporządkowanymi zbiorami zasad i zachowań opisującymi oraz porządkującymi otoczenie. Wykazują też słabszą empatię.
(Stracona) waga na wagę złota
19 lipca 2013, 12:20Władze Dubaju postanowiły zachęcić ludzi do prowadzenia zdrowszego trybu życia i utrzymania optymalnej wagi, płacąc za stracone kilogramy złotem.
Oni już tu są?
19 lipca 2013, 11:34Dwóch matematyków z Uniwersytetu w Edynburgu przeprowadziło obliczenia, z których wynika, że sondy wysłane przez obcą cywilizację mogły już dotrzeć do Ziemi, ale dotychczas nie zdołaliśmy ich wykryć
Rekinia migracja na tłuszczowym paliwie
18 lipca 2013, 06:35Podczas migracji żarłacze białe (Carcharodon carcharias) korzystają z zapasów tłuszczu w wątrobie.
Oglądają, a potem chudną
2 lipca 2013, 12:08Obserwowanie świadomych zdrowotnie awatarów pomaga kobietom schudnąć w prawdziwym świecie.
Kabel elektryczny z węglowych nanorurek
28 czerwca 2013, 04:54Na University of Cambridge powstały nanorurki węglowe, które mogą zostać użyte w roli przewodów elektrycznych. Kable stworzone z nanorurek są 10-krotnie lżejsze od miedzianych, znacząco poprawiłyby efektywność przesyłu prądu, a wykorzystane np. w samochodach zmniejszyłyby zużycie paliwa
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.